Kumpi tulee ensin, nautinto vai rentous?


Pienet rentoutushetket pitäisi kuulua kaikkien päiväohjelmaan. Rentoutuminen on palautumista fyysistä ja psyykkisestä rasituksesta tai aistikuormituksesta. Rentoutuminen vie rauhoittavaa viestiä keskushermostolle, joka leviää sieltä koko kehoon. Stressihormonien taso laskee ja korvautuu mielihyvää tuottavilla hormoniyhdistelmillä. Pienilläkin rentoutumishetkillä on siis vaikutusta hyvinvointiin.

Oletko huomannut, että joskus on vaikea luopua rentoutumisesta?  Silloin tietää, että mielihyvähormoni on saanut otetta kehossa. Itse olen joskus laittanut mielessäni vastaan sitä, että pitäisi virkistyä rentoutumisen loppuosassa. Sitä haluaisi jäädä siihen hyvänolon tunteeseen olemaan omissa ajatuksissaan. Tätä samaan hyvää oloa tulee minulle myös retkeilyssä. Luonnon lempeät äänet , linnun laulu ja tuulensuhina puissa sekä käveleminen metsässä saa myös saman tunteen mielessä ja kehossa. Sinulla se voi olla jotain muuta.  Se voi olla kutomista tai puun hakkuuta, veneilyä, urheilua, suklaan nautiskelua tai vaikka kahvihetki terassilla. Tekemisellä ei ole oikeastaan niin väliä, jos sinä itse saat siitä mielihyvää. Näitä tuokioita tarvitaan siis jokaiseen päivään.

Pieni suklainen nautinnon hetki: Hengitä pari kertaa syvään sisään ja ulos. Ota pala lempisuklaatasi. Keskity tähän hetkeen, suklaaseen, nautintoon ja hyvään oloon. Haista suklaata ja katso sen pintaa. Laita suklaa suuhun ja anna sen sulaa hitaasti suussasi. Tunne miltä suklaa tuntuu suussasi, miltä se maistuu ja tuoksuu ja miltä se tuntuu. Nauti hyvänolon tunteestasi ja suklaahetkestäsi, tässä ja nyt.

Tämä on minun lempparisuklaa. Mikä on sinun?


     Rentouttavaa sunnuntaita teille kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomalaisen muistilista

Rentoutuminen

Hetki aikaa itsellesi